Kapuera

Petak, 26. maj 2006. godine, lokacija: glavne tribine

18.20-18.50


Nedelja, 28. maj 2006. godine, lokacija: glavne tribine

18.30-18.50

PREZENTACIJA BORILAČKE VEŠTINE CAPOEIRA ANGOLA

Prezentaciju borilačke veštine Capoeira Angola izvešće klub Capoeira Angola Centar Srbija pod vođstvom profesora Marquinha (profesor Markinjo).

Na početku prezentacije se izvode se muzički ritmovi karakteristični za Capoeiru. Igra počinje ulaskom dvoje igrača u krug. Nakon toga nastavlja se sa pesmom i igrom i smenjivanjem učesnika. Muzika diktira dinamičnost igre, dok igrači u krugu, u skladu sa svojom maštom i umećem, prilagođavaju pokrete, napade i odbrane, prikazujući tako svoje umeće i veštinu.

Data/Images/color_center_final_m2_s.jpg

Kontakt osoba:
Aleksandra Minić
064/123-2674
info@angolacenter.org.yu
CAPOEIRA ANGOLA

Poreklo

Capoeira Angola je brazilska borilačka veština, borbeni ples. Poreklo Capoeire nije potpuno jasno. Pretpostavlja se da potiče iz XVI veka i da je nastala kao mešavina kulturâ afričkih robova nasilno doseljenih u Brazil i Indijanaca, starosedelaca Južne Amerike. Zapravo, ima isto poreklo kao i ostale afro-brazilske kulturne forme, od kojih je najpoznatija brazilska samba.

Reč capoeira potiče iz jezika Tupi Indijanaca, od izraza ka puera, što predstavlja oznaku za zemljište koje ostaje posle krčenja šume. Samo na takvom terenu robovi su mogli slobodno da izvode svoje plesove.

Fenomen sama po sebi, Capoeira Angola je veština sa mnogo aspekata i formi. Njeni pokreti su deo prirode pretočeni u ples, borbu, muziku.

Početkom XX veka, Capoeira Angola je postojala isključivo na ulicama širom Brazila. Mestre Pastinha, veliki majstor Capoeira Angole, u to vreme osniva prvu akademiju Capoeire, pokušavajući da sačuva tradiciju predaka i prenese je mlađima.

Capoeira Angola – elementi

Capoeira Angolu čine muzika, pesma, ples i borba. Ovi elementi su objedinjeni u specifičnoj formi, krugu, koji se zove roda, a unutar koga se odvija igra Capoeire.

Igra počinje uvodnom pesmom koja poziva na igru, koja izražava poštovanje prema svima, a nastavlja se igrom dvoje igrača i pesmom svih učesnika. Kroz igru, igrači prkose gravitaciji, njihovi meki pokreti su opušteni, njihova igra tečna je kao reka, a u isto vreme opasna i nepredvidiva, jer je improvizacija u Capoeira Angoli na prvom mestu. Ovo čini igru uvek novom i zanimljivom. Pokreti su nastali oponašanjem prirode i životinja, a cilj igre je da igrač prefinjenošću, lukavstvom i tehnikom dovede drugog u neodbranjivu poziciju, čime ga čini otvorenim za napad.

Muzika je najvažniji deo rode, pokretačka snaga koja kontroliše igru i povezuje sve elemente igre. U krugu se nalazi osam instrumenata – berimbau (tri) – muzički luk, pandeiro (dva) - poput daira, agogô – zvonce, atabaque – vrsta bubnja, i reco-reco.

Majstori

Jedan od prvih i najvećih majstora Capoeira Angole je mestre Pastinha, koji je Capoeira Angolu sačuvao od zaborava kroz rad sa učenicima u svojoj akademiji u Salvadoru.

Njegov učenik, mestre João Grande, nastavio je njegov rad, posvetivši se preko pedeset godina Capoeiri. U Njujorku je osnovao svoju akademiju pod nazivom Capoeira Angola Center of Mestre João Grande. Univerzitet Nju Džersija dodelio mu je počasni doktorat, a pored toga dobitnik je uvaženog priznanja za očuvanje kulturne tradicije – National Heritage Fellowship, koje dodeljuje National Endowment for the Arts.

Profesor Marquinho, učenik mestre João Grandea, bavi se Capoeirom dvadeset godina. Jedan je od najpoštovanijih profesora Capoeire u Evropi. Podučava Capoeiru u Srbiji, Italiji, Finskoj i Hrvatskoj.

Capoeira Angola Centar Srbija

Grupu Capoeira Angola Centar Srbija vodi profesor Marquinho. Grupa je svoj rad posvetila pre svega bavljenju Capoeira Angolom, ali i širenju brazilske kulture u Srbiji, kao i popularizaciji sporta među mladima kao zdravog načina života.

KAPUERA REGIONAL

Klub "Capoeira Beograd" radi pod nadzorom majstora Pešinja (Peixinho – Rio de Janeiro, Brazil) i profesora Stina (Steen – Kopenhagen, Danska), unutar grupe Centro Cultural SENZALA de Capoeira.

Klub organizuje stručne seminare sa eminentnim imenima iz sveta kapuere, koji nam na najbolji način predstavljaju kapueru i ostale elemente brazilskog folklora, kao i brazilsku kulturu uopšte.

Treninzi su namenjeni svima, bez obzira na godine i pol, a posebnu pažnju klub posvećuje radu sa decom.

Capoeira (Kapuera) je borilačka veština, nastala među afričkim robovima u kolonijalnom Brazilu. Opasne borbene tehnike su kamuflirane u lep, moćan akrobatski ples, podržan Capoeira muzikom i pesmama koje određuju tempo igre, od bezopasnih razmena tehnika do opasnih, snažnih udaraca. Capoeiru možete sresti širom Brazila, ali je danas sve više ljudi u ostatku sveta privučeno ovoj veštini zahvaljujući njenoj vitalnosti, ritmu i magiji.

Data/Images/slika29_s.jpg

Data/Images/logokluba_s.jpg

Sve informacije možete videti na sajtu
www.capoeirabelgrade.com
info e-mail: info@capoeirabelgrade.com
Instruktor Ivan-MACACO

Data/Images/slika_043_s.jpg

Data/Images/slika_047_s.jpg

Data/Images/slika_161_s.jpg

Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS