Shootfighting – Shooto – MMA

Petak, 26. maj 2006. godine, lokacija: kod glavnih tribina

19.25 - 19.40

Shooto/shootfight, MMA (Mixed Martial Arts), Ultimate Fight, NHB (No Holds Barred), sve su nazivi sa isti sport.

Kod nas se to najčešće naziva Ultimate Fight, ali se u svetu odomaćio naziv MMA (Mixed Martial Arts), koji i najbolje opisuje prirodu slobodne borbe, a to je da su u njoj zastupljeni mnogi borbeni sistemi koji se spajaju u jednu celinu.

Evo i kratke istorije sporta:

648 godine pre nove ere, Pankration je postao deo Olimpijskih igara u Antičkoj Grčkoj. Pankration je bio mešavina pesničenja i rvanja i većina mečeva se završavala u parteru, gde su udarci i završnice (poluge i gušenja) bili česti. Bio je to najpopularniji sport na Olimpijskim igrama i u helenskom svetu.

MMA vodi poreklo od takmičenja bez pravila (Vale Tudo), koja su se organizovala u Brazilu od 1925. do danas. MMA se internacionalno probio 1993, kada je održan prvi UFC (Ultimate Fighting Championships).

Data/Images/mark77rl_s.jpg

Od tada i sve do danas nastala su mnoga MMA takmičenja, od kojih se izdvajaju dva po kvalitetu boraca i zaradi. To su UFC (radi se u octagonu) u Americi, i Pride (radi se u ringu) u Japanu.

Razlike u današnjim MMA borbama su male i za razliku od starijih turnira, danas su pravila izuzetno rafinisana i povrede su smanjene na minimum. Mnogi misle da je MMA sigurniji i od boksa.

Sport je evoluirao i danas moraju da se treniraju i udarački i rvački sportovi. Sport je postao prilično ozbiljan u svetu, a kod nas je tek počeo da se razvija.

Kod nas trenutno postoje samo dva kluba za MMA (jedan u Topoli i jedan u Beogradu) i 2 licencirana instruktora, ali uskoro se očekuje nova generacija instruktora.

Instruktori su deo jedne velike organizacije, ShootersMMA iz Švedske, koja je povezana sa vodećim ljudima iz MMA. Link te organizacije je www.shootersmma.com i na njemu se mogu i videti treneri, takmičari i akademije u raznim zemljama (uključujući i našu).

Shootersi su napravili fuziju najboljih tehnika (najefikasnijih za MMA) iz rvanja, Judoa, boksa, Muay Thay-a, brazilske Jiu-Jitse i dobijen je jedan sistem koji pokriva sve situacije u borbi. Sistem evoluira i, ako se vidi neka tehnika koja je primenjiva i efikasna, biće dodata borbenom sistemu.Trening je prilično siguran i povreda nema (osim, možda, koja modrica).

 

Autor teksta:

Jovan Manojlović, predstavnik ShootersMMA za SCG

E-mail: shootermma@gmail.com

Data/Images/mark80xg_s.jpg

Data/Images/mark39ey_s.jpg

Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS