Tai Chi Chuan

Nedelja, 28. maj 2006. godine, lokacija – glavne tribine

17.45 - 18.00 Demonstracija discipline

Takođe, klub će vršiti demonstracije discipline i javni čas sva tri dana na poljani iznad tribina od 18.15 do 19.15


Tai đi ćuan (Taijiquan)

Sistem vežbi Tai đi ćuan je izvorno nastao kao borilačka veština. Kako je nastajao u manastirima, duboka usmerenost ka sebi darivala je miran duh vežbaču koji je pronalazio prirodan i zdrav način jačanja i treniranja tela, ali i duha. Spada u kineske borilačke veštine Wu shu, u meki, unutrašnji sistem borenja. Zbog toga ga često nazivaju meditacijom u pokretu.

Ovaj specifičan niz pokreta, sistem usporenog kretanja bazira se na osnovnom načelu taoističke filizofije - oscilaciji dveju suprotnih sila, Jina i Janga, koje se odražava u samom kretanju. Pokreti se izvode usporeno, bez zastoja, izviru jedni iz drugih. Prirodni su, opušteni, lagani, meki, kružni. Kretanje je više stanje telesne svesnosti, načelo kretanja, nego veština kretanja. U izvođenju svakog pokreta, koliko god on izgledao lak i jednostavan, učestvuje celo telo i celokupna svest.

Svrha vežbanja Taijia danas prerasta iz borbe sa drugim čovekom u borbu sa samim sobom. U borbu za zdravlje i dugovečnost, sticanje discipline, upornosti, istrajnosti, za harmoniju tela i duha - radi prodiranja u tajne života.

Tai đi ćuan danas praktikuje oko 20% svetske populacije, što ga dovodi u red najpopularnijih vežbi na svetu. Nagla popularnost proizilazi iz pozitivnih efekata koje se postižu praktikovanjem ove drevne veštine.
Vežbanje tai đija ne traži posebne fizičke predispozicije, mišićnu snagu, kondiciju, pa samim tim vežbač nije ograničen svojim sposobnostima, godinama ili zdravstvenim stanjem.

Naprotiv! Kroz Taiđi gradimo nove temelje zdravlja. Učimo da se oslobađamo napetosti, stičemo unutrašnju kondiciju i snagu, savršeno zdravlje, vitalnost i dugovečnost. Učimo da postanemo lagani, gipki i snažni, da se krećemo celim telom, slobodno i u skladu sa zakonima i energijama prirode.
Praktikantu se povećavaju mentalne sposobnosti, moć koncentracije, koordinacija, memorija.

Od drugih fizičkih aktivnosti se razlikuje po tome što aktivira životnu energiju i uspostavlja pravilnu energetsku cirkulaciju.
Pravilna apsorpcija, transformacija i cirkulacija energije Zemlje, Kosmosa i Univerzuma je izvor života, zdravlja i vitalnosti. Njihova primena u svakodnevnom životu nam donosi harmoniju, mir, dugovečnost i bistar duh.

Data/Images/img_0224_s.jpg

Data/Images/img_0344adataiji_s.jpg

KLUB KINESKIH TRADICIONALNIH SPORTSKIH VEŠTINA
Hua Kang
11000 Beograd
Lomina 17,
Tel: + 381 11 682164,
+381 64 2200260
e-mail: huakang@eunet.yu
Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS