Tekvondo
Prezentacija će se vršiti u petak, 26. maja 2006. godine, na platou kod glavne tribine od 18.00 do 18.15.

O sportu

Tekvondo je olimpijski borilački sport poznat po brzim, visokim i atraktivnim nožnim udarcima. Poreklom je iz Koreje, a danas se širom sveta praktikuje kao sport, samoodbrana i rekreacija.

Tekvondo (tekvondo) je dobio ime spajanjem tri korejske reči: "tae" – što u prevodu znači noga (ili udariti nogom); "kwon" – što znači pesnica (ili udariti rukom); i reči "do" koja se javlja u filozofiji većine borilačkih veština i u širem smislu predstavlja put (način, sistem). Prema tome, reč Tekvondo bi u bukvalnom prevodu značila "put noge i ruke", ili "način borbe nogama i rukama".

Odeća u kojoj se trenira Tekvondo naziva se dobok. Na takmičenjima su obavezne kacige i karakteristični oklopi. Učenici nose bele, žute, plave i crvene pojaseve, dok majstori nose crne pojaseve i doboke sa crnim okovratnikom.

Data/Images/tsscg_logo_s.jpg

Iako se akcenat baca na sportsku borbu, Tekvondo sadrži i hosinsul (samoodbranu), pa se može trenirati i u poznijim godinama, a na učenicima je da se opredele za način na koji žele da se posvete Tekvondou: kao profesionalni sportisti, rekreativci ili radi samoodbrane.

Treba istaći da je ovo jedan od retkih borilačkih sportova gde devojke mogu postići visoke rezultate bez gubitka ženstvenosti.

Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS